Slik setter du mål som gir resultater – 5 SMARTe steg
- tonjeballesteros
- 17. mars
- 3 min lesing
Oppdatert: 25. mars
Virksomhetsstrategien er på plass, og året er godt i gang. Men jobber alle med mål som faktisk er hensiktsmessige? Er de strategiske målene tydelig formulert og kommunisert til avdelinger, team og den enkelte ansatte? Medarbeidersamtalene gir en verdifull mulighet til å sikre at hver enkelt bidrar til virksomhetens måloppnåelse.

Når vi leder HR og performance i selskaper, ser vi en klar sammenheng mellom gode resultater og den enkeltes forståelse for hvordan hun selv bidrar best for at selskapet lykkes. Det handler først av alt om å sette riktige overordnede mål og deretter bryte dette ned til delmål, suksessfaktorer og prioriterte aktiviteter som er omsettelige i den ansattes hverdag. Kunsten er å sikre at strategien og folkene både går i takt og i riktig retning og at det finnes en tydelighet fra strategi til individuelle mål. Å definere krystallklare mål er ett steg i riktig retning.
Gode mål gir retning, skaper motivasjon og hjelper både ledere og medarbeidere med å prioritere riktig. Med SMART-modellen kan dere sette mål som er tydelige, gjennomførbare og relevante – både for individet og organisasjonen.
SMART står for:
Spesifikke: tydelige og konkrete mål.
Målbare: mulig å vurdere om målet er nådd.
Achievable/Oppnåelige: er målet realistisk?
Relevante: viktige for medarbeideren og organisasjonen.
Tidsbestemte: klare tidsrammer for måloppnåelse.
Vi gir deg en gjennomgang av modellen med eksempler:
1. Spesifikke - hva skal oppnås?
Et spesifikt mål beskriver hva som skal oppnås og hvem som er involvert. Vage formuleringer som «bli bedre på kundeservice» gir lite retning. Spør heller:
Hva konkret skal gjøres?
Hvem er involvert?
Hva ønsker du å oppnå?
Et generelt mål som "jobbe mer med kunder" blir tydeligere slik: "Gjennomføre minst 10 kundemøter innen juni, i samarbeid med kundeansvarlig, for å styrke relasjonen med eksisterende kunder og identifisere nye behov."
Spørsmålene hjelper medarbeideren med å avklare oppgaven, involverte parter og hensikten.
2. Målbare - hvordan vet vi at vi har lyktes?
1. Oppnåelige - er målet realistisk (Achievable)?
4. Relevante - hvorfor er dette viktig?
5. Tidsbestemte - når skal målet være nådd?
Oppsummert: Når mål er SMARTe, blir strategi til handling
Med tydelige, målbare og relevante mål vet medarbeiderne hva som forventes, og hvordan de bidrar til helheten. SMART-modellen gir et konkret rammeverk for å sikre at målene ikke bare blir fine formuleringer – men faktisk fører til ønsket adferd og utvikling.
MyPeople hjelper dere med å gjøre målsetting til en integrert del av medarbeidersamtalen – og dermed en drivkraft for både individuell og organisatorisk suksess.
Er du klar til å gjøre strategien levende i hverdagen? Da er SMARTe mål et godt sted å starte.